Stingator cu CO2 tip G2

Stingator cu CO2 tip G2, date constructive:

Stingator cu CO2 tip G2
Stingator cu CO2 tip G2

RECIPIENTUL este executat din otel aliat specific recipientelor de inalta presiune. Protectia anticoroziva este asigurata prin vopsire in camp electrostatic.
ROBINETUL este executat din alama, fiind prevazut cu maner de sustinere, brat declansator.
AGENTUL DE STINGERE este  CO2
Caracteristici tehnice generale la acest stingator:
Presiune de proba : 250 bar Grad de umplere : 0,75kg/l
Temperatura admisa : -40°C … + 55°C

Caracteristici tehnice :
Tip stingator G1 Focar tip 13B C E
Dimensiuni O x H (mm) 85×440
Greutate stingator(kg): 3,1
Cantitate dioxid de carbon (kg): 2
Interval descarcare(sec): 5-10
L. min. jet 1,7 ( Standarde, avizari, certificari Executie conform RT 84/525, respectand focarele definite prin SR EN 2-97).

Avizari emise de: IGCPM, ISCIR, RNR, biroul PSI al M.Ap.N. Produse executate in sistem de management al calitatii certificat SR EN ISO 9001 de: SC SIMTEX – OC SA (organism acreditat RENAR) si OMCAS – Organismul Militar de Certificare, Acreditare si Supraveghere.
Verificarea obligatorie a stingatoarelor de catre firma autorizata se face la 1 AN.
Perioada minima de verificare, reparare si incarcare a stingatoarelor de incendiu este de 12 luni pentru stingatoarele cu pulbere si cele cu dioxid de carbon si 6 luni pentru cele cu spuma.

Operatiuni de verificare la astfel de stingatoare incendiu

-demontarea completa a stingatoarelor, curatarea si reprotejarea adecvata (vopsirea) stingatoarelor care necesita aceasta operatie
-verificarea aspectului exterior si interior si a starii de integralitate a subansamblelor
-verificarea functionalitatii subansamblurilor componente
-inlocuirea pieselor defecte (corpuri de refulare, manometre, furtun, manere, garnituri de etansare, membrane si inele de cupru, etc.)
-verificarea starii calitative a agentului de stingere (pulbere/spuma) si incarcarea cu agent de stingere corespunzator
-verificarea la etanseitate a recipientului acestui extinctor conform Prescriptiilor tehnice PT 5-2003 Colectia ISCIR
-starea de incarcare a buteliei cu dioxid de carbon/azot
-sigilarea, inscriptionarea si etichetarea stingatorului cu modul de folosire, focarele de incendiu la care poate fi folosit, date despre producator, data la care stingatorul a fost verificat si data urmatoarei verificari.

Nota ( DEX ): Exprimarile: estintor, estintoare, instinctor, instintor, instintoare si instinctoare sunt gresite. Exprimarea corecta este extinctor sau extinctoare ( si vine de la cuvantul extinctie ) adica extinderea rapida a unui gaz in afara buteliei. cuvantul „stingator” nu este gresit gramatical dar nu se utilizeaza corect intrucat nu intotdeauna si stinge inceputul de incendiu, acest dispozitiv de stingere. Totusi multa lume il foloseste asa. 

Intrega operatie de verificare, reparare si incarcare a stingatoarelor se poate face  de catre oricare dintre companiile atestate special pentru aceste operatiuni si avandu-se in vedere procedurile specifice de lucru aprobate de Centrul National pentru Securitate la Incendiu si Protectie Civila, precum si Prescriptiile Tehnice PT 5-2003 Colectia ISCIR pe una din firmele partenere autorizate pentru acest lucru.